Hoe citizen development leidt tot leuker en efficiënter werk

Gepubliceerd op: 5 april 2022

Organisaties lijken steeds meer de waarde van citizen development in te zien. Zo ook APG. Een zogheten citizen developer is een medewerker die geen professionele ontwikkelaar is maar wel kleinschalige applicaties kan maken. George Drost, Maarten Lafeber en Iris Schipper vertellen hoe deze aanpak het werk makkelijker en leuker maakt. “De cultuur op de werkvloer verandert als mensen de kans krijgen om nieuwe dingen te leren.”

Wat moet je in je hebben om een citizen developer te worden? Het begint met nieuwsgierigheid, zegt George (Digital Lead). “Als een citizen developer repetitief werk doet, zal hij of zij benieuwd zijn naar een tool die dat werk makkelijker kan maken.” Je hoeft hiervoor geen diehard programmeur te zijn, vult Maarten (Strategist) aan. “Al helpt het wel als je enige affiniteit met data hebt. Ik had al wat ervaring met programmeren door m’n studie Financial Engineering. Maar ik denk dat tachtig procent van wat ik programmeer door iedereen kan worden gedaan. Het gaat erom dat je de tijd ervoor neemt en de wil hebt om het te doen. Ook is het belangrijk dat je niet bang bent voor verandering.”

 

DataCamp
Doordat er veel low code/no code-applicaties zijn, kun je volgens George ook zonder veel kennis van programmeren al aan de slag. George: “Als je er nog niet veel van weet, kan dat ook een trigger zijn om bijvoorbeeld een DataCamp-cursus te volgen." (DataCamp is een online learning-platform over data science, red.) Veel citizen developers beschikken vaak wel al over enige kennis van data en programmeren, bijvoorbeeld omdat ze er tijdens hun studie vakken in hebben gevolgd, zoals Maarten. Ook Iris (Junior Asset Management Professional) oefende tijdens haar studie Finance & Investment met programmeren. “Vooral bij het schrijven van m’n masterscriptie en voor het vak statistiek. Maar ik zou niet zeggen dat dat direct vertaalbaar is naar wat ik voor m’n werk doe.” Om haar kennis wat op te frissen, volgt ze nu de data scientist-cursus van DataCamp.

 

“Mijn manager moedigt me aan Python te leren,” vervolgt Iris. “Dat kan ik toepassen in mijn huidige opdracht, die zich richt op alternatieve data over de telecom- en mediasector. Die data moeten worden gevisualiseerd, zodat collega’s er snel informatie uit kunnen halen. Daarvoor schrijven we met behulp van Python een script, zodat de nieuwe data automatisch worden gevisualiseerd in een pdf-rapport.” Ze denkt dat ze binnenkort al de vruchten kan plukken van haar Python-kennis. “Ik moet er nog wat meer handigheid in krijgen, maar ik denk dat ik in de volgende opdracht van mijn traineeship snel dingen zie die efficienter of makkelijker kunnen. Dat is dan dankzij mijn DataCamp-training.”

Een citizen developer is iemand die iets mogelijk maakt, nieuwsgierig is en nieuwe dingen wil leren

Oplossingen
Wat deze collega’s motiveert, is het aandragen van oplossingen die hun werk leuker maken. “Je doet je werk sneller, waardoor je meer tijd hebt om andere dingen te doen. Zo kun je meer taken afhandelen. En als iemand zijn of haar werk leuk vindt, verbetert dat de prestaties,” zegt George. Bovendien maken citizen developers applicaties die de kans op menselijke fouten verkleint. Zo merkte strateeg Maarten dat hij en z’n collega’s vaak in csv-bestanden werkten. “Als economen maken we verwachtingen voor de toekomst. Daarvoor hebben we veel data nodig, die we in csv-bestanden zetten. Maar het schiet niet op als je op een server moet grasduinen en dan maar hopen dat het bestand ‘versie3_nieuw.csv’ het juiste is,” grapt hij. “Daarom hebben we een database gemaakt waarin automatisch alle data worden geladen die we nodig hebben. Zo’n database moet je vergelijken met een site als bol.com. Maar in plaats van een product, zoek je naar een dataset. Doordat ze in een database staan, zijn ze de data nu sneller opvraagbaar, ook voor collega’s buiten ons team. Door zo’n database wordt ons werk robuuster en de kans op fouten kleiner.”

 

Communities
“Als je iets nog niet onder de knie hebt, heb je een manier nodig om het te leren,” aldus George. “Bij APG werken we daarom met communities. Hierin zitten experts en collega’s met kennis en dezelfde interesses. Als je vragen hebt, is er in de community altijd wel iemand die je kan helpen. Zo inspireren collega’s elkaar om met creatieve ideeën te komen.” Een voorbeeld daarvan is het digitaliseringsgroepje binnen Fiduciair Management, waar strateeg Maarten onderdeel van uitmaakt. “Daar delen we bijvoorbeeld dat we binnen ons team een dashboard hebben gemaakt en bieden we onze hulp aan als een ander team ook een dashboard wil maken. Maar we bespreken in ons groepje ook digitaliseringsinitiatieven van buiten onze afdeling. Ook als niemand van ons er direct bij betrokken is, vinden we het belangrijk alle initiatieven goed te volgen. Het kan namelijk op een gegeven moment ook betrekking hebben op onze werkzaamheden.”  

 

Over het algemeen gedijen citizen developers in een omgeving die hen aanmoedigt om zichzelf te verbeteren, legt George uit. “Wanneer mensen de kans krijgen nieuwe dingen te leren, zoals een bepaalde tooling, verandert dit de cultuur op de werkplek. Er is ruimte voor nieuwe ideeën en innovatie.” Zo draagt het bij aan de tevredenheid van werknemers. Ook stimuleert het een organisatie efficienter te werken en de best mogelijke oplossingen voor klanten te ontwikkelen. George: “Een citizen developer is iemand die iets mogelijk maakt, nieuwsgierig is en nieuwe dingen wil leren. Je hoeft geen programmeer-expert te zijn. Sommige mensen zullen het sneller of gemakkelijker oppikken dan anderen, maar dat is niet erg. Het gaat erom dat we elke dag proberen onze digitale samenwerking te verbeteren.”