"Wat vind ik nou écht belangrijk!?"

Ishikawa, kaizen, poka yoke… de Japanse woorden vliegen me om de oren. En mij niet alleen… Samen met het managementteam loop ik naar het whiteboard. Terwijl ik de whiteboardmarker voor me uitsteek, vraag ik wie vandaag voorzitter wil zijn bij het in kaart brengen van hun teamdoelen.  

Negen jaar na de start van mijn traineeship bij APG ben ik Continuous Improvement Expert. Ik begeleid (management)teams bij het verbeteren van hun efficiëntie en effectiviteit. Dit doe ik volgens de Lean-filosofie, waarvan de fundamenten te herleiden zijn tot het Japanse Toyota.

Als je (bijna) alles leuk vindt en van afwisseling houdt, is het moeilijk om één specifieke keuze te maken. Je wilt tenslotte wel uitdaging houden. Welke functie past dan bij  je? Het traineeship, maar ook mijn huidige functie, is ideaal voor zo’n dilemma. Ik ben zowel projectleider, adviseur, coach, specialist en opleider. Hoezo kiezen? Nieuwe mensen ontmoeten, bij teams in de keuken kijken en hen helpen met het optimaliseren van hun processen en samenwerking doen me groeien als mens en professional. Het maakt het mogelijk het hele bedrijf te leren kennen en zo van diverse markten thuis te zijn. Alle lagen in de organisatie komen aan bod, waardoor geen enkele opdracht of dag hetzelfde is.

Natuurlijk begint continu verbeteren bij jezelf. Als trainee probeerde ik al mijn eigen agenda te optimaliseren, zodat elke dag zo effectief en efficiënt mogelijk gepland was. En ja, afgelopen weekend is mijn garage thuis ook helemaal lean en mean geworden.

Het traineeship was voor mij de springplank om te ontdekken wat ik écht belangrijk vind in een baan. Je krijgt kansen en verantwoordelijkheden, ook al is voor iedereen duidelijk dat bij leren ook fouten maken hoort. De afgelopen negen jaar heb ik tal van kansen gezocht en gegrepen om zelf te blijven groeien: open staan voor feedback en soms hard m’n hoofd stoten, maar ook opleidingen volgen om mijn kennis en competenties te vergroten. Tot de dag van vandaag heeft dit ervoor gezorgd dat ik met plezier mijn bed uit kom om naar APG te gaan. Iets wat ik iedereen gun!

Rest me nog te zeggen: "Genchi-Genbutsu" oftewel "kom zelf kijken en ervaren" bij APG!

Kim Van de Schoor