“Groeien als mens en professional”

2015. Daar zitten we dan: tien trainees die de komende twee jaar één groep vormen. Samen in een busje naar Vaeshartelt in Maastricht waar wij een tweedaagse opleiding krijgen. De anderen hebben  het al over ‘ik wil dat heel APG mij kent over twee jaar’. En ik? Ik heb nog veel moeite om te wennen bij APG. Vind ik het spannend om mijn drukke manager bij deze opdracht aan te spreken? Wat wil hij dat ik met deze opdracht ga bereiken? Tijdens de opleidingsdagen kom ik erachter dat ik veel aannames doe. ‘Hij zal wel geen tijd voor mij hebben.’ ‘Hij zal het wel niet interessant vinden wat ik doe’. Aannames…

Een dik jaar later krijg ik zelf een opdracht als manager van een nieuw op te richten team in Amsterdam. Ik, de trainee die een jaar geleden nog ontzag had voor zijn eigen manager, moet nu zes collega’s aansturen. En dat niet alleen. Er moeten ook zo’n tienduizend werkgevers bij dit team terechtkunnen. Wat een uitdaging, wat een verantwoordelijkheid! Maar vooral: wat leerzaam! Tijdens deze zes maanden leer ik hoe het is om als manager te werk te gaan. Hoe krijg je een groep mee? Hoe zorg je dat je niet alles zelf gaat doen, maar ook zaken los durft te laten? Dat is namelijk een van mijn ontwikkelpunten. Een geweldige kans, waar ik later nog veel profijt van heb. Vooral op persoonlijk gebied. Dat is waar dit traineeship je in vormt. Het gaat niet zozeer om het opdoen van kennis. Nee, het gaat om je eigen ontwikkeling. En met opleidingsdagen, uitdagende opdrachten, coaching van een mentor en presentaties over je opdracht, ontwikkel je je enorm.

Dat ik van een ‘kat uit de boom kijk’-type uitgegroeid ben tot teammanager, had ik in dat busje naar Vaeshartelt nooit durven dromen. Ik dacht veel aan mijn tekortkomingen. Die tekortkomingen heb ik nog, maar ik zie ze nu juist als leerpunten. Fijn dat ik op veel gebieden nog kan groeien! Aannames ga ik uit de weg door ze te testen, over tekortkomingen vraag ik feedback. Ik wil groeien, als mens, als professional, en daar geeft dit traineeship je alle ruimte voor!

Jesper Sporken