"Er liggen kansen genoeg, maar je moet ze wel grijpen"

In 2008 zat ik in het laatste jaar van mijn studie Economie. Het grote nadeel van de universiteit is dat je een hoop theorie leert, maar die nauwelijks in praktijk kan brengen, omdat je geen werkervaring hebt. Ik ben destijds geïnteresseerd geraakt in de kansen die een traineeship me kon brengen via een Meet & Greet bij APG. Ik wist niet goed wat ik exact wilde, wat die 3.500 mensen bij een pensioenuitvoerder deden en of mijn keuze de start van een succesvolle carrière zou zijn. Wat ik wel wist, is dat ik bij een groot bedrijf wilde werken, waar je volop kansen zou krijgen. Dat ik eerst de kat uit de boom wilde kijken, maar wel wilde doorgroeien tot de raad van bestuur. Ik begon bij ICT en na periodes bij het Fondsenbedrijf, controller van een groot veranderprogramma, Diensten en Deelnemer- en Werkgeverservices ben ik nu Manager Business & Client Control binnen Group Finance. Ik ben er nog niet, maar wel een flink aantal stappen in de goede richting.

Als trainee heb je een luxepositie. Je bent een volwaardig lid van het team, je mag belangrijke opdrachten doen, je krijgt prima begeleiding en je kunt echt impact en verschil maken, echt toegevoegde waarde leveren. Wanneer iets niet lukt, wordt het je niet kwalijk genomen, want je bent nog aan het leren. Wanneer je lekker zegt wat je denkt en ziet, laat je je frisse blik gelden. Wanneer je die moeilijke opdracht goed over de eindstreep helpt, krijg je de credits en het vertrouwen.

In korte tijd leer je een boel door de verschillende opdrachten. Je leert veel mensen kennen en veel mensen kennen jou. Je ziet een groot deel van het bedrijf, hetgeen helpt in connecting the dots: waar staat APG voor en hoe vormen alle afdelingen samen een goede pensioenuitvoerder? Je brengt de theorie in combinatie met gezond boerenverstand in praktijk. Maar veel belangrijker: je leert in korte tijd enorm veel over jezelf. Wat mij betreft zijn alle clichés waar: ‘je haalt eruit wat je er zelf instopt’ en ‘je bent de baas over je eigen ontwikkeling’. Er liggen kansen genoeg, maar je moet ze wel zelf grijpen.

APG is een fantastisch bedrijf om bij te werken. Na elf jaar heb ik me nog geen dag verveeld en de tijd vliegt (helaas). We zijn serieus als het moet, maar lachen als het kan. We maken dagelijks het verschil voor 1 op 4 huishoudens in Nederland en we maximaliseren voor onze deelnemers de pensioenwaarde. Daar wil jij toch ook elke morgen voor wakker worden?!

Pieter Bessems