Gerard van Olphen

Voorzitter raad van bestuur APG Groep

Gerard van Olphen (1962) is voorzitter van de raad van bestuur van APG Groep N.V. sinds 9 maart 2016

Voordat hij in dienst trad bij APG was hij korte tijd voorzitter van de raad van bestuur van Vivat Verzekeringen (tot september 2015). In 2013 werd hij door het Ministerie van Financiën gevraagd om voorzitter van de raad van bestuur van SNS Reaal te worden. Hij voltooide succesvol de herstructurering van dat bedrijf. In de 28 jaar daarvoor vervulde Gerard van Olphen diverse (leidinggevende) posities in de financiële sector. Van 2002 tot 2013 was hij Chief Finance & Risk Officer bij Achmea, waar hij in 2008 ook werd aangesteld als vicevoorzitter van de raad van bestuur. Verder was Van Olphen CFO bij NIB Capital, CEO bij NIBC Asset Management, Chief Finance & Risk Officer en Manager Financiële Informatie bij Reaal Verzekeringen. Hij begon zijn carrière bij Amro Bank als EDP-auditor.

Gerard van Olphen studeerde Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en is afgestudeerd in de Bedrijfseconomie. Aansluitend voltooide hij in Groningen zijn postdoctorale opleiding tot registeraccountant.

Gerard van Olphen heeft vier nevenfuncties. Hij is lid raad van toezicht Hartstichting. Daarnaast is hij voorzitter van de taakgroep Financiering van het Klimaatberaad, lid van de raad van toezicht bij Netspar en lid raad van commissarissen ASR Nederland N.V. Eerder was Van Olphen ook in diverse rollen actief voor European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA), Insurance Europe en het Verbond van Verzekeraars.

Download foto

Gerard van Olphen