Zuid-Koreaanse reus luistert naar dwerg APG

Hoeveel invloed kan een aandeelhouder met een belang van 0,084 procent uitoefenen op de landonteigening door één van de tweehonderd grootste bedrijven ter wereld?

poscoHoever gaat de verantwoordelijkheid van pensioenfondsen voor de bedrijven waarin ze investeren?

Begin maart stierven drie Indiase demonstranten bij een bomexplosie in het dorp Patna in de Oost-Indiase staat Orissa. Ze waren bezig met een protest tegen omstreden landonteigeningen in de regio voor een nog te bouwen staalfabriek toen voorstanders van de fabriek een bom onder de demonstranten wierpen. Dat is althans de lezing van de demonstranten. Volgens de lokale politie stierven de drie activisten juist toen ze zelf met buskruit en mesjes een explosief in elkaar aan het knutselen waren. Het gebied is al jarenlang het toneel van felle onlusten tussen lokale bewoners en de politie. Het lijkt een lokale kwestie, maar via Zuid-Korea caramboleert ze tot in Nederland. De Zuid-Koreaanse staalproducent Posco investeert 9 miljard euro in het staalproject, dat met een fabriek, een privéhaven, mijnen, wegen en een spoorlijn tot de grootste buitenlandse investeringen uit de Indiase geschiedenis behoort. Voor dat project worden volgens lokale ngo's echter 22 duizend mensen soms met geweld van hun land verdreven, vaak boeren die leven van de oogst van hun boomgaarden met betelpeper. En het Nederlandse APG, pensioenuitvoerder van het grootste Nederlandse pensioenfonds ABP, belegt op zijn beurt weer in Posco. Om precies te zijn heeft APG een belang van 0,084 procent in Posco, dat een totale beurswaarde heeft van 17 miljard euro.

Doet APG wel genoeg met haar minderheidsbelang om de negatieve gevolgen van het staalproject te voorkomen of te temperen? Een aantal internationale ngo's onder leiding van het Nederlandse Both Ends en SOMO vond van niet en stapte eind vorig jaar naar het Nederlandse Nationaal Contactpunt, een meldpunt voor klachten over schendingen van de mensenrechten door bedrijven. Woensdag kwam het Nationaal Contactpunt (NCP) met zijn uitspraak: APG heeft wel degelijk haar verantwoordelijkheid genomen als minderheidsaandeelhouder en geprobeerd haar invloed bij Posco te gebruiken om de situatie van lokale bewoners in Odisha te verbeteren. Het NCP deelt de zorgen van de ngo’s over de onteigeningen en verwelkomt het feit dat de ngo's en APG de handen ineen hebben geslagen. Zo hebben beide partijen het plan gelanceerd om een internationale onderzoeksmissie op te zetten om de problemen in Odisha in kaart te brengen.

Acht vragen en antwoorden over pensioen en de rente

Suggestie

Acht vragen en antwoorden over pensioen en de rente

Pensioenfonds Architectenbureaus kiest APG als pensioenuitvoerder

Suggestie

Pensioenfonds Architectenbureaus kiest APG als pensioenuitvoerder