APG uit bezorgdheid over keerzijde pensioenregels

Roep om 'open norm' bij toezicht

05 jun 2015 -

Dick Sluimers, CEO van APG, was één van de keynote speakers op de vergadering van de International Capital Market Association (ICMA) op 3 en 4 juni jl. Hij gaf daar zijn visie op het pensioenstelsel.

Een enorme rekening bij stijgende rente

Hij stipte onder andere aan dat pensioenfondsen in Nederland hun risicoprofiel niet mogen vergroten als ze er slecht voorstaan. Hierdoor zitten ze volgens hem gevangen. Als de rente weer omhoog gaat, krijgen deze fondsen een enorme rekening gepresenteerd. 'Dat is zorgelijk', zei Sluimers.

Als mogelijke oplossing wees Sluimers op een voorstel dat emeritus hoogleraar Beleggingsleer Jean Frijns en hoogleraar vermogensbeheer René Maatman onlangs hebben gepresenteerd in het FD. Zij stellen voor om meer met open normen te werken en pensioenfondsen te bevrijden uit de 'risicovrije' dwangbuis.

Over de keynote speech van Dhr. Sluimers zijn twee artikelen verschenen

Lees ook

Uw pensioenartikelen

inhoud

Reader uitleg | Deel uw reader

U bevindt zich op uw eigen reader-pagina waar u de voor u interessante artikelen kunt verzamelen en bewaren. U kunt inloggen zodat u deze reader overal kunt lezen. U bent nog niet ingelogd en daarom worden deze artikelen alleen in deze sessie bewaard.

Login met uw Twitter of uw Facebook of uw LinkedIn account

Print de reader inhoud