De kranten scannen op sentiment kan de oplettende belegger rendement opleveren

Volgt het nieuws de beurskoers of omgekeerd? Het is een kip-eidiscussie waar beleggers uren over kunnen praten. Maar APG zegt het antwoord te weten.

Aanwijzingen voor het marktsetiment

De pensioenuitvoerder volgt het nieuws aandachtig en systematisch in de overtuiging dat de krant van vandaag bijdraagt aan het voorspellen van de koers van morgen. Elke dag stromen er duizenden krantenartikelen binnen op het Amsterdamse kantoor van APG, dat ruim € 300 mrd aan pensioengeld beheert. Van de Wall Street Journal tot de publicaties van Greenpeace: APG haalt via een gespecialiseerd bedrijf alles in huis. Hoewel de krantenartikelen misschien fouten bevatten, zijn ze wel belangrijk. In de stukken staan aanwijzingen voor het marktsentiment. Met behulp van taalherkenningssoftware wordt elk woord in de teksten gewogen op emotionelelading. Het resultaat zijn indices die per bedrijf of sector weergeven of nieuws wordt gedomineerd door angst, onzekerheid of optimisme. Vooral op korte termijn en bij neergaande markten heeft het sentiment in kranten en tijdschriften voorspellende waarde, blijkt uit academisch onderzoek.

Beter timen van koop- of verkoopmomenten

APG gebruikt zijn sentimentindex voornamelijk om koop- of verkoopmomenten beter te timen,zegt Ronald van Dijk, hoofd Aandelen Ontwikkelde Markten bij APG Asset Management. Van Dijk beheert een aandelenportefeuille van € 90 mrd. Zo kan een extreem positief beleggerssentiment duiden op een hype die prijzen zal opdrijven. ‘Dat betekent soms dat we ons aankoopmoment moeten uitstellen.’ Het omgekeerde gebeurt ook, als het sentiment een neergaande lijn vertoont en daardoor een mooi instapmoment vormt. Om te voorkomen dat beleggers op deze manier worden meegesleurd door prijzenbubbels, moeten ze wel altijd traditionele maatstaven als winstcijfers, balanssterkte en ondernemingswaardering in de gaten blijven houden, waarschuwt Van Dijk.

Lees hier het gehele artikel

Bron: Het Financieele Dagblad

Pensioenfonds Architectenbureaus kiest APG als pensioenuitvoerder

Suggestie

Pensioenfonds Architectenbureaus kiest APG als pensioenuitvoerder

APG verzesvoudigt beleggingen in green bonds

Suggestie

APG verzesvoudigt beleggingen in green bonds