Pleidooi APG en PGGM voor Nationale Hypotheekbank

De twee grootste pensioenbeleggers van Nederland, APG en PGGM, zijn bereid grootschalig in hypotheken te stappen. Daarvoor moet het kabinet een Nationale Hypotheekbank helpen oprichten. Die kan voor tientallen miljarden aan hypotheken overnemen van banken, zodat die weer lucht krijgen.

Zo moeten de economie in het algemeen en de huizenmarkt en de bouw in het bijzonder weer vlot worden getrokken. De enorme slagkracht van de fondsen (gezamenlijk vermogen: 450 miljard euro) kan voor de consument bovendien leiden tot een lagere hypotheekrente.

Dit bepleitten APG (ambtenaren en de bouw) en PGGM (zorg en welzijn) vrijdag. Het pleidooi voor een Nationale Hypotheekbank (NHB) volgt op een noodkreet van VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes. De werkgeversvoorman riep vrijdag in Het Financieele Dagblad het kabinet op een doorbraak te forceren om de bouw en de woningmarkt te redden.

Lees de Open brief van APG en PGGM ondertekend door Angelien Kemna van APG, hoofdverantwoordelijk voor de beleggingen, en door Bob Rädecker van PGGM, verantwoordelijk voor de beursgenoteerde beleggingen.

Peter Gortzak Hoofd Beleid APG

Suggestie

Peter Gortzak Hoofd Beleid APG

Pensioenfondsen moeten zich niet te arm rekenen

Suggestie

Pensioenfondsen moeten zich niet te arm rekenen