Pensioenreuzen strijden tegen topbeloningen

Het Financieel Dagblad meldt dat Amerikaanse bestuurders jaarlijks voor miljoenen dollars aan aandelen uitgekeerd krijgen. Beleggers van Nederlands pensioengeld verzetten zich. Nederlandse pensioenbeleggers zijn steeds actiever op Wall Street om topbeloningen te bedwingen.

APG, MN, PGGM en PNO Media zijn hierover ondervraagd. De Amerikaanse wetgeving voorziet, als antwoord op de crisis, in het zogenaamde ‘say on pay’ recht. De pensioenfondsen uit Nederland maken actief gebruik van deze wetgeving.

Grootste bezwaren van PGGM en APG tegen het belonen in aandelen, is dat niet de prestatie bepaalt of pakketten verzilverd kunnen worden maar het verstrijken van de tijd.

David Shammai, bij APG verantwoordelijk  voor beloningskwesties, zegt afgelopen jaar ‘in meer dan de helft van de gevallen’ tegengestemd te hebben  in Amerikaanse beloningsvoorstellen.

APG had volgens recente meldingen minstens een belang van 480 mln. Dollar. Op de totale beleggingsportefeuille is dat overigens 0,1%. Shammai: ‘Het aandeel deed het iets beter dan de concurrentie. Maar wij hadden beter leiderschap verwacht. De beloning is te hoog na alle boetes van toezichthouders’.  

Klik hier voor het volledige artikel in het FD over 'Pensioenreuzen strijden tegen topbeloningen'.

Klik hier voor het volledige artikel in het FD over 'Baas krijgt meer dan 1200 werknemers'.

 

Dick van Well nieuw lid van de raad van commissarissen APG Groep

Suggestie

Dick van Well nieuw lid van de raad van commissarissen APG Groep

Mark Boerekamp, COO APG, vertrekt als lid van de raad van bestuur APG

Suggestie

Mark Boerekamp, COO APG, vertrekt als lid van de raad van bestuur APG