Pensioenbeleggers houden vastgoedsector tegen het licht

APG, PGGM en Universiteit Maastricht nemen initiatief voor duurzaamheidsbenchmark beleggingsfondsen in vastgoedsector.

Onder druk van een wereldwijd consortium van institutionele beleggers, waaronder zes Nederlandse partijen, heeft een groot deel van de vastgoedsector inzage gegeven in gedetailleerde informatie betreffende de duurzaamheidsprestaties van beleggingsfondsen. Hoewel de rapportering over energie- en waterverbruik en over CO2 emissies nog kan worden verbeterd, blijkt dat wereldwijd het energieverbruik van de vastgoedsector met 1% procent is afgenomen en onder koplopers zelfs met drie procent.

Meer dan 340 vastgoedfondsen, met vastgoed ter waarde van 700 miljard euro, hebben gehoor gegeven aan de roep vanuit de GRESB Foundation voor meer transparantie in hun duurzaamheidbeleid. De resultaten laten zien dat de fondsen in 2010 totaalruim 3,5 miljard euro aan energie uitgaven en dat de geschatte totale CO2 uitstoot voor de sector op ruim 34 miljoen ton ligt. Het Nederlands-Franse Unibail-Rodamco en het ING Dutch Retail Fund gooien hoge ogen in de Europese ranglijst, maar de andere Nederlandse vastgoedfondsen blijven buiten de top-10.

Beleggers integreren milieuprestaties

Pensioenbeleggers APG en PGGM zijn samen met de Universiteit Maastricht de initiatiefnemers van de duurzaamheidsbenchmark. Angelien Kemna, CIO van APG: “De gegevens die we krijgen van de GRESB Foundation maken nu integraal deel uit van het beleggingsproces van APG. Ze helpen ons bij de due diligence van onze nieuwe vastgoedbeleggingen, en bij het aanspreken van de fondsen die al in onze portefeuille zitten. Uiteindelijk zou de milieu-impact van APG’s vastgoedbeleggingen  hierdoor moeten afnemen en zou het moeten resulteren in de verbetering van het financile risico-rendementsprofiel van onze beleggingen. De steeds luider wordende roep van beleidsmakers om uitstoot te verminderen zal in toenemende mate gevolgen hebben voor de manier waarop de vastgoedsector opereert.”
 
PGGM, de vooraanstaande pensioenuitvoeringsorganisatie met zijn oorsprong in de sector zorg en welzijn, is de andere initiatiefnemer van de duurzaamheidsbenchmark voor vastgoed. Jac. Kragt, CIO PGGM: “GRESB is de eerste en enige benchmark voor ESG-prestaties op wereldwijde schaal voor privaat en beursgenoteerd vastgoed. ‘Duurzaamheid betaalt zich uit’ is een van onze beleggingsovertuigingen. Als verantwoord belegger hebben wij duurzaamheid gentegreerd in ons beleggingsproces. Als wereldwijde belegger in zowel privaat als beursgenoteerd vastgoed is het belangrijk voor ons en onze klanten ESG-prestaties te kunnen vergelijken van fondsen, ondernemingen en regio’s in privaat en beursgenoteerd vastgoed.”

Potentieel voor rendementsverbetering

Volgens Nils Kok, Executive Director van de GRESB Foundation, neemt de transparantie in milieuprestaties van vastgoedfondsen wereldwijd snel toe, maar is er nog een lange weg te gaan. “Een efficiënter gebruik van onder andere elektriciteit door de vastgoedsector kan de vraag naar energie structureel verminderen. Maar de data laten zien dat de meeste fondsmanagers in de commerciële vastgoedsector nog slechts beperkt energiemanagement systemen in de dagelijkse operaties gentegreerd hebben. In Nederland deden 46 fondsen de boeken open, maar slechts 4 fondsen kennen hun jaar-op-jaar verandering van energieverbruik. Zeker invergelijking tot omringende landen biedt dit potentieel voor prestatieverbetering.”
 
Bron: Meer informatie over de stichting GRESB en de Benchmark is te vinden op www.gresb.com.

Over de GRESB Foundation

De Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) Foundation is een initiatief van een grootaantal leidende institutionele beleggers, academici en sector associaties. De Foundation produceert een wetenschappelijk onderbouwde benchmark voor commercile vastgoedportefeuilles, waarmee de beleggers een dialoog over sociale en milieuaspecten met vastgoedfondsen kunnen aangaan. APG, ASR Vastgoed, Mn Services, Pensioenfonds voor de Detailhandel (PFD), PGGM, Syntrus Achmea en Jones Lang LaSalle ondersteunen het initiatief. 

APG verzesvoudigt beleggingen in green bonds

Suggestie

APG verzesvoudigt beleggingen in green bonds

Dick van Well nieuw lid van de raad van commissarissen APG Groep

Suggestie

Dick van Well nieuw lid van de raad van commissarissen APG Groep