Nederlandse pensioenbeheerder gelooft in “beheerst versimpelen”

Angelien Kemna, Chief Investment Officer van de in Nederland gevestigde APG Groep, gelooft in “beheerst versimpelen”. Helaas voor haar lijken politici en regulerende instanties hier anders over te denken.

Een breed scala aan factoren – variërend van belastingen op financiële transacties en het verplicht gecentraliseerd clearen van derivaten tot beperkingen op bonussen en politieke weerstand tegen het verhogen van de pensioenleeftijd – maken Kemna’s dagelijkse werkzaamheden bij het beheer van €343 miljard voor 4,5 miljoen pensioenspaarders steeds ingewikkelder.

Kemna vreest dat de plannen van 11 Eurolanden om financiële transactiebelasting te berekenen over aandelen-, obligatie- en derivaattransacties gepensioneerden “belachelijk veel geld” gaan kosten en bedrijven tot beursnotering buiten Europa kunnen dwingen.

Daarnaast zegt ze “met angst en beven de gevolgen af te wachten” van een streven van de regulerende instanties wereldwijd om te verplichten dat allerlei derivaattransacties bij centrale tegenpartijen (Central Counter Parties – CCPs) worden gecleared, en niet langer via de bilaterale over-the-counter markt.

Dit streven, dat zou moeten leiden tot een verlaging van risico's in het financiële systeem, dwingt beleggers ertoe kapitaal te reserveren voor een onderpand voor de CCP, voornamelijk in de vorm van overheidsobligaties.

Europese pensioenfondsen hebben met betrekking tot deze verplichte centrale clearing een vrijstelling tot 2018, maar Kemna vreest dat het voor APG “zeer kostbaar” wordt om haar rente- en valutablootstelling via bilaterale regelingen met banken te blijven hedgen. In feite veroordeelt dit pensioenfondsen tot het centrale systeem, waar grote marges betaald moeten worden.

Klik hier voor het volledige artikel

Dick van Well nieuw lid van de raad van commissarissen APG Groep

Suggestie

Dick van Well nieuw lid van de raad van commissarissen APG Groep

ABP wint prijs voor Pensioen Pop-up store

Suggestie

ABP wint prijs voor Pensioen Pop-up store