APG investeert fors in Indiase infrastructuurfinanciering

APG gaat een joint venture aan met het Indiase concern Piramal Enterprises. Gezamenlijk wordt in drie jaar in totaal $1 mrd (€747 mln) geïnvesteerd. Beide partijen hebben zich voor $375 mln gecommitteerd.

Het betreft één van de grootste geplande investeringen die ooit door een buitenlandse private investeerder zijn gedaan aan de infrastructuursector in India. Dit is tevens de grootste committering van APG aan Indiase infrastructuur. Deze stap hangt samen met de verkiezing van een nieuwe Indiase regering die meer buitenlandse investeringen wil stimuleren.

Hans-Martin Aerts, hoofd infrastructuur in Azië APG: ”We denken dat de Indiase infrastructuursector een keerpunt heeft bereikt. Gezien het feit dat de regering zich er via stimulerende beleidsmaatregelen met kracht voor inzet om de sector nieuw leven in te blazen, zal de financiering die door deze strategische alliantie wordt verstrekt een stevige bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van India’s infrastructuursector.”

Mezzanine instrumenten

De samenwerking met Piramal volgt op een aantal vastgoed joint ventures die APG in India is aangegaan. APG belegt al in hotels samen met Lemon Tree, in huisvesting met Godrej Group, en recent ook in kantoren met Xander Group.

De strategie richt zich op projecten die of operationeel of bijna afgerond zijn. Op deze manier worden executierisico’s beperkt en kasstromen gegenereerd. Het platform gaat beleggen in mezzanine-instrumenten luidend in roepie, die worden uitgegeven door infrastructuurbedrijven. APG blijft nieuwe investeringskansen bekijken, vooral joint ventures en co-investeringen samen met sterke partners die dezelfde visie delen. Mogelijk worden deze samenwerkingsverbanden verder uitgebreid.

Piramal

Piramal heeft ervaring met mezzaninefinanciering aan bedrijven, inclusief infrastructuurbedrijven.

Jayesh Desai, co-hoofd gestructureerde beleggingen bij Piramal: “Indiase infrastructuurpartijen zijn meer volgroeid geraakt naarmate de portefeuille van operationele projecten is gegroeid en bieden daardoor helder zicht op toekomstige kasstromen. Er is meer dan $150 mrd aan aandelenkapitaal en mezzanine-financiering nodig om de investeringsdoelstelling van de regering – $1 bln tot 2017 – te realiseren, en dat is de kloof die onze strategische alliantie wil overbruggen.

Desai wijt de financieringskloof aan het feit dat commerciële banken in India te maken hebben met beperkingen waardoor ze volgens hem uitsluitend hoogwaardige gedekte leningen kunnen verschaffen op assetniveau waar weinig bewegingsruimte is, zeker als er al vertragingen zijn opgetreden in de projectuitvoering.

De groene revolutie komt naar ons toe

Suggestie

De groene revolutie komt naar ons toe

Gerard van Olphen te gast bij BNR Zakendoen

Suggestie

Gerard van Olphen te gast bij BNR Zakendoen