Nederlandse pensioentoekomst bekijken in vergrijsd Japan

Telegraaf-interview met Kim Putters, Frans de Beaufort en Dick Sluimers

18 nov 2015 - Ariane Kleijwegt, De Telegraaf

In een interview in De Telegraaf wordt duidelijk hoe zichtbaar de vergrijzing is in Japan. Ruim een kwart van de Japanners is 65plus. Op zoveel bejaarden moet Nederland nog 25 jaar wachten.

Wat hem het meest is bijgebleven van zijn bezoek aan Japan? "Je ziet letterlijk dat de samenleving ouder wordt. Op straat, in winkels. Echt overal zie je ouderen. Dat staat ons ook te wachten" zegt Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, die net terug is uit het land van de rijzende zon.

Een belangrijk verschil met Nederland is dat ouderen ondanks hun leeftijd in Japan "nog midden in de samenleving staan", zegt Putters. "Wij hebben ouderen vervroegd uit het arbeidsproces gehaald en in verzorgingstehuizen weggestopt. Inmiddels is leeftijdsdiscriminatie voor ouderen op de arbeidsmarkt een serieus probleem. Dat is in Japan nooit zo geweest."

Inkijkje

In het kielzog van het bezoek van premier Rutte aan Japan reisde afgelopen week ook een delegatie pensioenexperts mee. Net als Nederland kampt Japan met een vergrijzende bevolking en met de vraag hoe het land met zoveel senioren zijn verzorgingsstaat in stand kan houden. Dat Japan ons zo'n 25 jaar vooruit is, levert een aardig inkijkje op in wat Nederland nog te wachten staat.

Want dat ouderen langer doorwerken is in Japan ook bittere noodzaak. Nergens ter wereld worden mensen zo snel zo oud als in Japan. Dat is goed nieuws, maar de stijgende levensverwachting moet ook betaald worden. Met een krimpende beroepsbevolking, recessie op recessie en al jarenlang een extreem lage rente, is dat geen sinecure.

'Doemscenario'

Het grootste pensioenfonds ter wereld is gehuisvest in Japan. 1045 miljard euro beheert het staatspensioenfonds GPIF. Toch betekent dat niet dat Japanners door de bank genomen een goed pensioen kunnen verwachten. Integendeel. Volgens de OESO kan een Japanner met een modaal inkomen na pensioen rekenen op minder dan 40 procent van het gemiddelde inkomen dat hij in zijn actieve leven verdiende. Het is een doemscenario waar we in Nederland ook langzaam naartoe bewegen, zegt Dick Sluimers, directeur van pensioenuitvoerder APG. Het idee dat we aan het eind van de streep 70 procent overhouden, daar moeten we echt vanaf."

Volgens Frans de Beaufort van Aegon, die in Japan individuele pensioenproducten aan de man brengt, worden bedrijven er daarom verplicht gepensioneerden tegen gereduceerde tarieven weer in te huren. Zij blijven dan ook tot ver na de officiële pensioenleeftijd van 65 jaar doorwerken. 

Lees het volledige artikel op de website van De Financiele Telegraaf

 

Bron: DFT.nl

Uw pensioenartikelen

inhoud

Reader uitleg | Deel uw reader

U bevindt zich op uw eigen reader-pagina waar u de voor u interessante artikelen kunt verzamelen en bewaren. U kunt inloggen zodat u deze reader overal kunt lezen. U bent nog niet ingelogd en daarom worden deze artikelen alleen in deze sessie bewaard.

Login met uw Twitter of uw Facebook of uw LinkedIn account

Print de reader inhoud