'Ik wil geen rolmodel zijn'

Deze maand gaf Angelien Kemna, Chief Finance & Risk Officer van APG, een interview aan het Amerikaanse magazine CIO. Daarin blikt zij onder andere terug op haar loopbaan in de financiële wereld in het algemeen en bij APG in het bijzonder...

Angelien Kemna, CFRO van APG en ontvanger van CIO Europe's Lifetime Achievement Award

Schoonmoeder

Angelien Kemna staat bekend als de vrouw die het op één na grootste pensioen ter wereld met vaste hand door de zwaarste crisis in een generatie loodst. De ontvanger van de eerste Lifetime Achievement Award van CIO Europe houdt van mensen die de filosofie onderschrijven dat het andermans geld is waarmee ze beleggen: “Ik beleg iedere euro alsof die van mijn schoonmoeder is – zoals ik dat altijd heb gedaan.”

Het is deze filosofie die Angelien Kemna – en APG met haar – heeft gemaakt tot wat ze nu is.  Kemna is in de allereerste plaats belegger. Ze behaalde een universitaire graad in derivaten en was een van de eersten die een paper schreef over de vreemde vormen die deze producten kunnen aannemen. Als specialist op het gebied van financial engineering wist ze waar ze bij APG de streep moest trekken.

Scheidslijn tussen effectief beleggen en hobbyisme

“Het is heel goed als mensen creatief zijn, maar er loopt een dunne scheidslijn tussen effectief beleggen en hobbyisme,” zegt ze. Een van de eerste besluiten die ze in haar nieuwe functie nam was de invoering van het programma Beheerst versimpelen, dat kijkt naar alles wat een bijdrage aan de totale portefeuille levert, en naar wat te complex is. Alles wat geacht wordt te complex te zijn, valt in de categorie “hobby” en wordt gestaakt.

“Zelfs als een strategie alfa genereert, moet je in de backoffice en aan IT zo veel betalen dat je alles weer verliest,” zegt ze, en ze herinnert iedereen eraan waar het allemaal om draait: die maandelijkse 800 euro. “Niet iedereen vond dat even leuk…” Waaruit ik afleid dat er meer dan één verhit debat over het onderwerp is gevoerd.

“Dus we zijn een paar mensen kwijtgeraakt die dat niet zagen zitten, en weer anderen omdat we met bepaalde strategieën zijn gestopt. “Het was een pittig programma, dat we vrij ver hebben doorgevoerd. Door het bedrijf binnenstebuiten te keren en een verschuiving van externe mandaten naar interne mandaten hebben we ook kosten bespaard, maar niet ten koste van de rendementen.”

APG beheert nu circa 80% van de activa van klanten intern. Daardoor heeft APG meer controle op het integreren van elementen als duurzaam beleggen in de beleggingsaanpak.

Lees meer:

 

The times they are a-Changin'

Suggestie

The times they are a-Changin'

Zesde APG Summercourse georganiseerd voor klanten

Suggestie

Zesde APG Summercourse georganiseerd voor klanten