Heerts leert kinderen onderhandelen over zakgeld

Actuele onderwerpen op een eenvoudige manier bij kinderen onder de aandacht brengen. Dat is het doel van het populaire lespakket Nieuwsbegrip dat sinds vorige week een financiële variant kent. Vakbondsleider Ton Heerts liet groep 8-leerlingen in Rotterdam-Zuid kennismaken met de polder.

'Wat gaan we vandaag doen?', vraagt juf Kim aan de leerlingen van groep 8 van de Groen van Prinstererschool. 'Iets met financieel', klinkt het, en 'Wat die moeilijke woorden betekenen zoals arbeidsconflict en poldermodel'. Iemand roept nog: 'Hoe we meer zakgeld kunnen krijgen!' De klas is duidelijk voorbereid, want later op de dag zullen ze van Ton Heerts les krijgen in onderhandelen met hun eigen zakgeld als inzet.

De juf start een journaal-uitzending waarin vakbondsleider Heerts samen met premier Rutte en werkgeversleider Wientjes het sociaal akkoord presenteert. Bij het zien van Heerts op televisie draaien de kinderen hun hoofd naar de man achterin de klas en weer terug naar het scherm. En ja hoor, dat is ‘em toch echt.

Heerts heeft zijn drukke agenda vrijgemaakt omdat 'kinderen de toekomst zijn en kennis over economie enorm belangrijk is.' Daarvoor is de FNV’er graag beschikbaar. Met zijn aanwezigheid vraagt hij aandacht voor het lespakket Nieuwsbegrip Financieel, een aanvulling op al bestaande lesbrieven waarin moeilijke onderwerpen aan de hand van de actualiteit worden besproken.

De leerstof is ontwikkeld door de CED-groep – adviseur en coach van professionals die werken in het onderwijs – in samenwerking met pensioenuitvoerder APG en de Erasmus Universiteit Rotterdam, en wordt verspreid onder 4.500 basisscholen en 750 scholen in het voortgezet onderwijs. Docenten kunnen de lessen downloaden en gebruiken als aanvulling op hun eigen onderwijsaanbod. Momenteel zijn er lessen beschikbaar voor groep 8 en de eerste jaren van het voortgezet onderwijs.

Ook het onderwerp pensioen komt aan bod, een 'ver van mijn bed show' voor elke 11-jarige maar zeker voor de kinderen van deze school in Rotterdam Feijenoord, denkt directeur Marja van Driel. 'Het begrip pensioen hoort bij de algemene ontwikkeling en deze kinderen krijgen dat vaak van huis uit niet mee', vertelt ze. 'Maar ze hebben wel allemaal opa’s en oma’s en ze weten dat als mensen oud zijn, ze niet meer werken. Hoe komen ze dan aan hun inkomen? Dit soort vragen beantwoorden we aan de hand van dit lespakket.'

ABP wint prijs voor Pensioen Pop-up store

Suggestie

ABP wint prijs voor Pensioen Pop-up store

Acht vragen en antwoorden over pensioen en de rente

Suggestie

Acht vragen en antwoorden over pensioen en de rente