Gesprek met Europese Commissie over beleggen in Europa

APG en PGGM willen met de Europese commissie om de tafel om gezamenlijk te bekijken hoe beleggen in Europa aantrekkelijk kan worden gemaakt. De uitwerking zou onder meer vorm moeten krijgen in een publiek-private samenwerking.

Cover Pension Doc. 1 2015 APGPension Doc.

Aanleiding tot het initiatief is het plan voor een kapitaalmarktunie (CMU), dat onder meer beoogt het bedrijfsleven beter toegang te geven tot investeringskapitaal. In een open brief in Pension Doc. van APG geven Tjerk Kroes, Directeur Groep Strategie en beleid bij APG, en Eloy Lindeijer, Chief Investment Management bij PGGM, aan graag te willen praten over aanpassing van de regelgeving en de concrete invulling van de CMU, ook bekend als het 'Juncker Plan'. Een van de belangrijkste voorwaarden voor een beter beleggingsklimaat is volgens de initiatiefnemers dat zowel de EC als de nationale regeringen de zekerheid bieden dat spelregels voor langetermijnbeleggingen niet tussentijds worden veranderd. 'Dat regeringen in het verleden niet altijd betrouwbare zakenpartners zijn geweest, is een ernstig probleem', stellen ze.

 

Taak om pensioenvermogen te beleggen in het belang van de deelnemers van pensioenfondsen

APG en PGGM pleiten voor een EU-breed raamwerk, waarin beleggersrechten niet alleen zijn veiliggesteld, maar ook geharmoniseerd. Daarvoor is ook de steun van de nationale regeringen nodig. 'Die moeten er bovendien van worden overtuigd dat institutionele beleggers er niet zijn om begrotingsgaten te vullen, maar om – zoals in ons geval – pensioenvermogen in het belang van de deelnemers van pensioenfondsen te beleggen', onderstrepen ze. De vermogensbeheerders zeggen dat ze in Europa willen beleggen 'als het risico-rendementsprofiel van projecten tenminste zo goed is als het beste alternatief'.

 
Klik hier om de betreffende Pension Doc. te lezen met thema Investeren in Europa (alleen beschikbaar in Engels)
 

Lees meer

 
APG en Xander Group richten joint-venture op

Suggestie

APG en Xander Group richten joint-venture op

Dick van Well nieuw lid van de raad van commissarissen APG Groep

Suggestie

Dick van Well nieuw lid van de raad van commissarissen APG Groep