Doorbraak voor aandeelhouders van Amerikaanse bedrijven

Na jaren van verzet is een aantal Amerikaanse bedrijven bereid om aandeelhouders voordrachtsrecht te geven bij de samenstelling van de raad van bestuur. Het gaat dan om (gegroepeerde) aandeelhouders die minstens drie jaar een belang van minimaal 3% hebben.

David Shammai, Senior Governance Specialist bij APG, hierover in het FD van 7 april 2015: Senior Governance Specialist bij APG,

"Het is een 'significante' stap in de richting van de democratisering van de beurswereld. Directieleden hebben veel macht in de Verenigde Staten. Ze opereren vaak geïsoleerd van aandeelhouders. Wij willen dat er meer verantwoordelijkheid afgelegd wordt." 

"..deze stap zal het gedrag binnen de bestuurskamers veranderen." Al wil het niet zeggen dat  aandeelhouders heel gemakkelijk eigen mensen in de raad van bestuur kunnen krijgen.

Keerzijde van de doorbraak."Het kan de deur openen voor misbruik door activistische aandeelhouders die gewin op koste termijn nastreven." Mirte Bronsdijk, Senior Corporate Governance Specialist bij APG, geeft aan dat de (gegroepeerde) aandeelhouder minimaal 3 jaar een belang van ten minste 3% moet hebben. De groepsgrootte mag maximaal 20 aandeelhouders zijn.

Lees het gehele artikel van Gerben van der Marel op fd.nl

 

 

ABP wint prijs voor Pensioen Pop-up store

Suggestie

ABP wint prijs voor Pensioen Pop-up store

The times they are a-Changin'

Suggestie

The times they are a-Changin'