Buitenlandse partijen worden dominanter op de Nederlandse pensioenmarkt

Buitenlandse vermogensbeheerders winnen terrein op de Nederlandse pensioenmarkt. Dat concludeert DutchInvestor in de jaarlijkse Nederlandse Vermogensbeheerdersgids, die vandaag wordt gepubliceerd.

Pensioenfondsen besteden het vermogensbeheer steeds vaker uit aan professionele partijen en dat trekt buitenlandse beheerders aan. In 1993 was nog 40% van de in totaal 51 vermogensbeheerders op de pensioenmarkt Nederlands. Veel pensioenfondsen deden het beheer toen ook nog zelf. In 2013 is nog maar 9% van de in totaal 61 vermogensbeheerders Nederlands.

Toch nemen de Nederlandse partijen nog steeds het grootste deel van het vermogen voor hun rekening, namelijk zo’n 71% van het totaal belegde pensioenvermogen in 2013. Het totale vermogen is volgens DutchInvestor nu € 1263 mrd, inclusief dubbeltellingen door fiduciair beheer.

Dat zo’n klein aantal Nederlandse partijen goed is voor zo’n groot vermogen, komt doordat de beheerders van de veruit grootste pensioenfondsen Nederlands zijn — bijvoorbeeld APG, dat de pensioenen voor ambtenarenpensioenfonds ABP (€ 336 mrd) belegt.

Willem Verschoor, hoogleraar finance aan de Vrije Universiteit Amsterdam, herkent het beeld dat buitenlandse vermogensbeheerders steeds actiever worden op de Nederlandse markt. Volgens hem komt dat door de deskundigheidsslag bij pensioenfondsen. Daardoor besteden ze steeds vaker het vermogensbeheer uit. Ook de kosten spelen daarbij een rol. ‘Dan komen fondsen toch vaak uit bij de grote spelers, en die zijn vaak weer internationaal.’

De hoogleraar uit Amsterdam denkt niet dat er een verband bestaat tussen het aantal buitenlandse vermogensbeheerders en het aandeel dat in Nederland wordt belegd. ‘Nederlandse vermogensbeheerders zoals APG kijken net zo goed naar de hele wereld. Dat maakt geen verschil. En als een pensioenfonds de Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock vraagt meer in Nederland te beleggen, dan doet BlackRock dat heus’, aldus Verschoor.

Lees hier het gehele artikel
 

Bron: Het Financieele Dagblad

Zesde APG Summercourse georganiseerd voor klanten

Suggestie

Zesde APG Summercourse georganiseerd voor klanten

In de psyche van de pensioendeelnemer voor betere pensioencommunicatie

Suggestie

In de psyche van de pensioendeelnemer voor betere pensioencommunicatie