In het Financieele Dagblad vertellen CIO van APG, Eduard van Gelderen en ABP-bestuurslid Erik van Houwelingen hoe we voortdurend afwegingen maken tussen risico en rendement.

Erik van Houwelingen (ABP) en Eduard van Gelderen (APG)

APG is met afstand de grootste pensioenbelegger in Nederland. Een op de vijf Nederlandse gezinnen is afhankelijk van de beleggingsresultaten van APG voor zijn pensioen. Toch kan ook APG met een belegbaar vermogen van meer dan 400 miljard niet altijd het verschil maken op de markt.

Zo geven APG en zijn klant, ambtenarenpensioenfonds ABP, eerlijk toe dat ze weinig aan de hoge kosten aan private equity kunnen doen. APG besteedt deze beleggingen uit aan externe managers en die vragen hoge beloningen.

Onderhandelen over deze vergoedingen is volgens APG slechts in zeer beperkte mate mogelijk, want voor APG tien anderen.

'Het aantal succesvolle private-equityhuizen is klein en daardoor kunnen ze een hoge prijs vragen. Als je die niet wilt betalen, zit er niets anders op dan eruit te stappen', aldus Eduard van Gelderen. Ook als aandeelhouder hebben APG en ABP nogal eens het nakijken. Zo ageerde APG namens ABP tegen de plannen van Shell om olieboringen in het Noordpoolgebied te doen. Maar Shell trekt zich daar vooralsnog weinig van aan.

Zie hier het volledige artikel op de site van het Financieele Dagblad (account vereist)

En ook hier op de site van Investment & Pensions Europe (Engelstalig)

 

ABP wint prijs voor Pensioen Pop-up store

Suggestie

ABP wint prijs voor Pensioen Pop-up store

Beleggen in de VN-doelen, mét rendement

Suggestie

Beleggen in de VN-doelen, mét rendement