Europa moddert een beetje voort

De economieën van de VS en het VK liggen op stoom. Ondanks haperend en pril herstel zal Europa volgen, mede dankzij de gedaalde euro. Dat zal leiden tot mooiere beleggingsrendementen. PBM legde aan vier personen uit de sector de stelling voor, waaronder Ronald Wuijster (Chief Client Officer, APG Asset Management).

Ronald Wuijster, Chief Client Officer van APG Asset Management

Volgens Wuijster valt of staat de stelling met de economische verwachtingen. “In de VS en het VK is het nog geen hosanna, maar samen met een land als India kunnen ze de wereldeconomie wel uit het slop trekken. Ook Europa laat voorzichtig tekenen van verbetering zien.

De disinflatoire tendensen vormen hier wel een serieus risico. Europa moddert een beetje voort. Er zijn te weinig serieuze hervormingen. In Frankrijk gebeurt vrijwel niets. Dat land krijgt er terecht van langs. Duitsland heeft moeite om de echte motor te zijn. Al met al valt de balans net positief uit.”

Gaat dat zich vertalen in goede rendementen? “Als je kijkt naar de waardering van assets, dan ziet het er minder rooskleurig uit. Bij aandelen is veel van wat er in het vat zit al in de prijs verwerkt. Aandelen zijn bovengemiddeld gewaardeerd en je moet een grote optimist zijn om te denken dat we hier nog veel voor de boeg hebben. Bij vastrentende waarden is het verhaal nog somberder. Zowel aan de korte kant als aan de lange kant is sprake van negatieve reële rente. De kans dat hier nog rendementen worden behaald zoals in de afgelopen jaren is wel heel erg klein. Al met al zijn de rendementsvooruitzichten voor een portefeuille met aandelen en vastrentende beleggingen daarom op z’n best matig te noemen.”

Bron: Pensioen Bestuur & Management 1.2015

LifeSight mede door APG dochter Inadmin, nu ook voor kleinere werkgevers

Suggestie

LifeSight mede door APG dochter Inadmin, nu ook voor kleinere werkgevers

Verslag Verantwoord Beleggen APG Groep 2015

Suggestie

Verslag Verantwoord Beleggen APG Groep 2015