APG ontwikkelt hotels in India

Pensioenvermogensbeheerder APG heeft een minderheidsbelang genomen in Lemon Tree Hotels en is een joint venture begonnen met het hotelconcern uit New Dehli om een portefeuille van hotels in het middensegment van de markt in India te ontwikkelen.

APG, dat zo’n 299 miljard euro beheert voor Nederlandse pensioenfondsen, heeft een rechtstreeks belang van 6% genomen in Lemon Tree Hotels. De overige grote aandeelhouders zijn oprichter Patu Keswani en de wereldwijd opererende private-equitygroep Warburg Pincus.

Daarnaast heeft APG een overeenkomst gesloten met Lemon Tree Hotels om hotels te gaan ontwikkelen in een joint venture onder de naam Fleur Hotels Private.

Fleur Hotels Private zal ruim Rs 2.000 crore (283,3 miljoen euro) investeren met als doel om tegen het einde van 2016 in totaal 4.500 kamers te ontwikkelen en in eigendom te hebben.

APG investeert in totaal het equivalent van Rs 650 crore in Lemon Tree Hotels en de joint venture.

“Azië is een regio waarin we significant uitbreiden en we zijn op zoek naar sterke partners die er ook zo over denken, om daarmee toegang te krijgen tot de transformatie die vastgoed ondergaat in alle sectoren in de regio,” zegt Daan Van Aert, hoofd niet-genoteerd vastgoed Azië bij APG.

“Wij zien China en India als de belangrijkste aanjagers van groei in de wereldeconomie en we streven naar een grotere ‘voetafdruk’ in deze markten. India’s consumptie-gedreven economie verschaft onze portefeuille toenemende diversificatievoordelen,” aldus Van Aert.

Sachin Doshi, senior portfolio manager bij APG, voegt toe dat er “aanzienlijke” ruimte is voor groei in hotels in het middenklasse-segment in India, waar het aanbod gering is.

“India heeft een van de snelst groeiende economieën ter wereld, sterke binnenlandse consumptie, een snelle urbanisering en een jonge demografie, en biedt ons daarmee aantrekkelijke langetermijn beleggingsmogelijkheden,” zegt hij.

In 2010 gaf APG al aan dat de beheerder van plan was om zijn blootstelling aan Aziatisch vastgoed in de daarop volgende vijf jaar met 1 miljard euro te verhogen, zie ook berichtgeving in ons zusterblad.

Bij die gelegenheid zei Van Aert dat de beheerder van plan was om te beleggen in woningen in opkomende markten zoals China en India. Hij voegde toe dat APG wilde profiteren van de toenemende vraag naar huisvesting in deze markten naarmate de middenklasse verder groeit.

Bron: IPE (09/05/2012)

Beleggen in de VN-doelen, mét rendement

Suggestie

Beleggen in de VN-doelen, mét rendement

Acht vragen en antwoorden over pensioen en de rente

Suggestie

Acht vragen en antwoorden over pensioen en de rente