APG negeert ECB-actie

Pensioenuitvoerder APG frustreert het opkoopplan van de ECB. Pensioenuitvoerder APG is niet van plan staatsobligaties te verkopen. Ook niet als de prijs oploopt door de interventie van de Europese Centrale Bank (ECB) in de markt.

Dat zegt woordvoerder Harmen Geers van APG Asset Management tegenover deze krant. "De posities die we nu hebben, houden we aan", aldus de zegsman.

APG negeert ECB-actie

APG beheert de pensioenen van onder meer ambtenarenfonds ABP, de bouw en de woningcorporaties. Het is één van de grootste beleggers van pensioengeld in de wereld. ABP heeft een belegd vermogen van ruim €335 miljard, dat voor 2.0 tot 25% uit staatspapier van eurolanden bestaat. Alleen Grieks en Portugees papier heeft APG niet.

ECB-president Mario Draghi kondigde vorige week de massale opkoop van staatsobligaties aan om de economie te stimuleren. Het opkoopprogramma bedraagt €60 miljard per maand. Zondag zei Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, dat deze actie niet helpt als banken van de hand doen, maar alleen als pensioenfondsen en verzekeraars staatspapier aan de ECB verkopen.

De pensioenuitvoerder heeft om verschillende redenen staatsobligaties in bezit. De belegging levert rente op, het houdt de portefeuille divers, staatspapier wordt gebruikt om de gevoeligheid voor renteschommelingen te dempen en de stukken dienen als onderpand bij derivatentransacties. "Er is voor ons geen reden om die beleggingsstrategie aan te passen", zegt de woordvoerder.

APG ziet niet wat het met de opbrengsten zou moeten doen als het toch staatsobligaties aan de centrale bank verkoopt. "Wat moeten we dan? Dan hebben we cash op de bank. Daarvoor moeten we dankzij de negatieve rente bijbetalen. Of we kopen aandelen. Maar die koersen zijn al opgeblazen. Dan kopen we die aandelen wel duur, dat is voor ons geen interessant alternatief."

Volgens APG is ook sprake van "een onbedoeld bijproduct" van de aangekondigde kwantitatieve verruiming. "De euro daalt erdoor in waarde", zegt Geers. "Maar voor onze dollarbeleggingen hebben wij het risico van de daling van de dollar afgedekt. Op die contracten moeten we nu bijbetalen."

De APG-zegsman voorziet daardoor "mogelijke liquiditeitsproblemen bij Nederlandse pensioenfondsen". Volgens hem zijn die wel gemakkelijk op te lossen, maar dan moet een deel van de beleggingen worden verkocht of staatsobligaties moeten uitgeleend worden in ruil voor cash. "Maar dat doe je niet graag, want dat brengt kosten met zich mee en beleggingen die je liquide maakt, renderen niet."

Lees het vervolg van het artikel op Telegraaf.nl

 

Bron: De Telegraaf

APG verzesvoudigt beleggingen in green bonds

Suggestie

APG verzesvoudigt beleggingen in green bonds

LifeSight mede door APG dochter Inadmin, nu ook voor kleinere werkgevers

Suggestie

LifeSight mede door APG dochter Inadmin, nu ook voor kleinere werkgevers