APG gaat energie uit mijnwater gebruiken

Het gerenoveerde hoofdkantoor van APG in Heerlen gaat vanaf begin 2013 mijnwater gebruiken om het gebouw te koelen. Warmte heeft het kantoor niet nodig omdat het eigen datacentrum voldoende warmte produceert om het gebouw te verwarmen.

Er blijft zelfs warmte over en die wordt straks geleverd aan de mijnwaterinstallatie om zo andere klanten van warmte te kunnen voorzien. Op deze manier kan APG een aanzienlijke CO2 reductie behalen. Het pand wordt hiermee een van de meest duurzame bestaande kantoorgebouwen van Nederland en omdat het om een gebouw uit 1972 gaat is dat een prestatie.

Enkele jaren terug is het APG-kantoor gerenoveerd waarbij voorzieningen voor duurzaam energiegebruik zijn aangelegd in het kader van het MVO-beleid van het pensioenuitvoeringsbedrijf. Denk daarbij aan een lage temperatuurverwarming voor de comfortinstallatie van het overgrote deel van de kantoren. Dit laatste en omdat in de tuin van APG een boorput van de mijnwaterinstallatie ligt, maakt het inzetten van deze duurzame energiebron haalbaar. APG voldoet op deze manier ruimschoots aan toekomstige Europese richtlijnen. Die bepalen dat in 2020 alle publieke en overheidsgebouwen in de Europese Unie 20% energie besparen.

Zzp’er laat gemiddeld €1.450,- aan belastingvoordeel liggen

Suggestie

Zzp’er laat gemiddeld €1.450,- aan belastingvoordeel liggen

Acht vragen en antwoorden over pensioen en de rente

Suggestie

Acht vragen en antwoorden over pensioen en de rente