APG financiert Nederlandse kantoren en winkels

Nederlandse vastgoedondernemers kunnen binnenkort aankloppen bij pensioenuitvoerder APG voor financiering. De pensioenbelegger richt samen met vastgoedfinancier Pramerica een fonds op dat 265 mln euro aan leningen gaat verstrekken aan vastgoedeigenaren in de Benelux en hoofdzakelijk in Nederland.

Nederlandse vastgoedondernemers kunnen binnenkort aankloppen bij pensioenuitvoerder APG voor financiering. De pensioenbelegger richt samen met vastgoedfinancier Pramerica een fonds op dat leningen gaat verstrekken aan vastgoedeigenaren in de Benelux en hoofdzakelijk in Nederland. In het fonds zit 265 mln, grotendeels afkomstig van APG.

Dat maakt APG vandaag bekend. Voor ondernemers in commercieel vastgoed is dit een zeer welkome alternatieve financieringsvorm. Banken zijn terughoudend geworden met hun kredietverlening als gevolg van strengere kapitaaleisen. De eigenaren van winkelpanden en kantoren kunnen daardoor moeilijk aan herfinanciering komen.

APG financiert Nederlandse kantoren en winkelsAPG zag hier een gat in de financieringsmarkt en bovendien een kans om een goed rendement te halen. Het is voor het eerst dat de pensioenuitvoerder vreemd vermogen gaat verstrekken aan de commerciële vastgoedsector in Nederland. Robert-Jan Foortse, hoofd Europees vastgoed bij APG, verwacht een rendement te halen dat in de buurt komt van een belang in vastgoed, oftewel 7% à 8%.

Volgens Foortse gaat het fonds uitsluitend investeren in goede panden. `We houden dezelfde normen aan die we hanteren bij de aankoop van vastgoed. Denk aan panden op de Zuidas en in belangrijke winkelstraten.'

Dat neemt niet weg dat APG risico loopt. Als het misgaat, wordt eerst de bank afbetaald. Dan komt APG pas aan de beurt. Foortse is positief. `We zijn optimistischer over de Nederlandse vastgoedmarkt dan een paar jaar geleden.'

De investering past in de trend dat pensioenfondsen vaker wordt gevraagd geld in Nederland te investeren. Hoewel 265 mln een fors bedrag is, beslaat het slechts een fractie van wat banken aan vastgoedleningen hebben uitstaan.

`We komen de vastgoedmarkt tegemoet, maar we hebben niet de illusie dat we het gat opvullen', aldus Foortse. De leningen worden voor periodes van ongeveer vijf jaar verstrekt. Het hoofd Europees vastgoed denkt dat de leningen slechts een tijdelijk verschijnsel zijn voor APG. `Banken zullen het op een gegeven moment weer zelf doen. Daarbij is het voor ons niet meer interessant als de inflatie oploopt.'

Normaal gesproken levert de vastgoedportefeuille de zo gewenste bescherming op inflatie voor pensioenfondsen, omdat de huren steeds worden verhoogd. Bij leningen aan vastgoedondernemers geldt die inflatiebescherming echter niet, omdat de rentevergoeding vast ligt. Dit fenomeen van institutionele fondsen die leningen verstrekken aan vastgoedondernemers is in opkomst in Europa, onder meer in Londen.

Belegd vermogen

Pensioenuitvoerder APG belegt ongeveer 345 mrd, onder meer voor pensioenfonds ABP. Daarvan gaat zo'n 26 mrd naar vastgoed. Banken hebben ongeveer 80 mrd aan financiering uitstaan in commercieel vastgoed in Nederland, het voormalige SNS Propertize meegeteld.

Bron: Het Financieele Dagblad

Effectieve ondersteuning van zelfmanagement voor consumenten

Suggestie

Effectieve ondersteuning van zelfmanagement voor consumenten

Mark Boerekamp, COO APG, vertrekt als lid van de raad van bestuur APG

Suggestie

Mark Boerekamp, COO APG, vertrekt als lid van de raad van bestuur APG