APG eist met succes hoger bod Safeway

APG heeft in de Verenigde Staten via de rechter in de staat Delaware een hoger bod afgedwongen op haar aandelen in supermarktketen Safeway. De gang naar de rechter heeft tientallen miljoenen dollars opgeleverd.

Albert van Lidth de Jeude, senior counsel bij APG: " APG liep voor het eerst mee in een zogeheten appraisal-procedure. Elke overnamebieding bekijken we kritisch, maar wij hebben niet eerder geprocedeerd tegen een bod. Deze procedure is nieuw voor ons en ons goed bevallen.’

Nieuwe taxatie

Het instrument waarbij een rechter wordt gevraagd een nieuwe taxatie te maken van de waarde van aandelen heeft onlangs een vlucht genomen in de Verenigde Staten. Het aantal fusies en overnames staat op een recordniveau. Vooral hedgefondsen weten steeds vaker de weg naar de rechter te vinden om een hoger bod af te dwingen. 

Safeway is de op een na grootste supermarktketen in Amerika en daarmee een belangrijke concurrent van Ahold en het Belgische Delhaize die momenteel overnamegesprekken voeren. Investeringsmaatschappij Cerberus legde vorig jaar € 6,5 mrd op tafel om supermarktketens Safeway en Albertsons samen te voegen. Cerberus was al eigenaar van Albertsons.

Grote overwinning

Aandeelhouders die bezwaar maakten hebben met deze uitkomst een grote overwinning binnengehaald. Albertsons moet in totaal $127 mln extra betalen. Door het juridische verzet schroefde APG haar rendement uit het bod met een kwart op. Andere aandeelhouders krijgen $34,92 per aandeel. Na de inmenging van de rechter krijgt de procederende groep aandeelhouders $44 per aandeel. APG hield namens klanten, waarvan ambtenarenpensioenfonds ABP de grootste is, 2,8 miljoen aandelen in Safeway. ‘De procedure heeft de pensioenfonsen en hun deelnemers kortom $33 mln opgeleverd’, zegt Van Lidth de Jeude.

Dat is voor aftrek van kosten. Daarover wil de huisjurist van APG weinig kwijt. Deze procedures worden net als claimzaken doorgaans geëntameerd door gespecialiseerde Amerikaanse kantoren. Die krijgen een percentage van de meeropbrengst. Hoe hoog dat percentage is wil Van Lidth de Jeude niet zeggen. ‘De advocatenkantoren moeten kosten voorschieten en ze nemen een risico. Van de opbrengst gaat meer dan een aanzienlijk deel naar de aandeelhouders. We zijn zeer kritisch geweest en zijn niet klakkeloos akkoord gegaan met hun aanvankelijk voorgestelde vergoeding.’

Lees het gehele artikel op http://fd.nl/ondernemen/1107391/pensioenbelegger-apg-eist-met-succes-hoger-bod-safeway

Lees ook:

Brightlands Smart Services Campus officieel van start

Suggestie

Brightlands Smart Services Campus officieel van start

Pensioenstelsel 2025: klaar voor het vervolg in de 21ste eeuw?

Suggestie

Pensioenstelsel 2025: klaar voor het vervolg in de 21ste eeuw?