Over kansen, kosten en duurzaamheid

Ronald Wuijster gaat in een interview met FD in op uitdagingen waar APG op het gebied van pensioenbeleggen mee te maken heeft. Hij merkt op dat we de komende jaren rekening moeten houden met lagere rendementen. En dat terwijl driekwart van het pensioen van deelnemers met beleggingsrendement moet worden verdiend.

Kansen
APG ziet als langetermijnbelegger kansen voor goede rendementen in onder meer vastgoed en infrastructuur. Door in die markten ook zelf mogelijkheden te creeeren zou extra rendement voor deelnemers gerealiseerd kunnen worden. “Ondernemend beleggen”, noemt Wuijster dat.

Beleggen via eigen kantoren
Ook blijft APG inzetten op beleggen via eigen kantoren, zoals in Hong Kong en New York. Dat is goedkoper en beter, aldus Wuijster: “Als je het intern uitvoert, hoef je niet de winstmarges van een commerciële aanbieder te betalen.”

Duurzaamheid zit in APG cultuur
Over duurzaamheid zegt Wuijster dat het een integraal onderdeel is van de beleggingsfilosofie van APG is: “Bij ons is dat geïntegreerd in het beleid van alle portefeuillemanagers, het zit in de cultuur en in de beleggingsaanpak.”  

APG is de grootste pensioenuitvoerder van Nederland en beheert €475 miljard aan pensioenvermogen voor 4,5 miljoen Nederlanders. 

Lees het hele interview hier (login vereist).

APG spoort Amerikaanse bedrijven aan: geef meer groene obligaties uit

Suggestie

APG spoort Amerikaanse bedrijven aan: geef meer groene obligaties uit

Tweede pensioenfonds live met Helder Overzicht & Inzicht

Suggestie

Tweede pensioenfonds live met Helder Overzicht & Inzicht